Címkefelhő

From wikibase-docker
Revision as of 07:54, 1 October 2019 by imported>Admin
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

A címkefelhő (tag cloud) egy adott weboldal tartalmára jellemző kulcsszavak látványos, vizuális ábrázolása. Az ábrázolásmódot befolyásolja az adott szó vagy címke valamely tulajdonsága, például a szövegbeli gyakorisága vagy az olvasói használat gyakorisága. Jellemzően egyszavas kifejezések alkotják a felhőt, amelyek ABC sorrendben állnak, színük és méretük pedig jelentőségük alapján eltér egymástól.1

350px

1. kép: a szócikk szavainak szófelhője, gyakoriságuk alapján

A vizuális ábrázolásmód nemcsak a szavak megjelenésére terjed ki, hanem a szavak elhelyezkedésére is. Nem ritka a felhő valamilyen formába, például szív alakba öntése.

350px

2. kép: a szócikk szavainak szív alakú szófelhője, gyakoriság alapján

Története[edit]

A címkefelhő technika a 21. század elején terjedt el az interneten. A Web 2.0 megjelenésekor a weboldalak és blogok tartalmának kulcsszavai a gyakorisági eloszlásuk alapján kerültek ábrázolásra, valamint navigációs funkciójuk is volt az egyes címkéknek. Ekkoriban kezdték el használni magát a címkefelhő kifejezést is. Kezdetben hatalmas népszerűségnek örvendett, mivel a módszer nagyon látványos és hatékony módon emeli ki az adott weboldalon előforduló kulcsszavakat. Az első népszerű, nagy látogatottságú weblap, ahol címkefelhő jelent meg, a flickr2 online fotómegosztó oldal volt 2004-ben. A fejlesztés az oldal társalapítójához, Stewart Butterfieldhez köthető.3 Bár web-navigációs eszközként kevésbé bizonyult hasznosnak, mai napig kedvelt eszköz az adatvizualizációban.

Típusai[edit]

Három fő típusát különböztethetjük meg, amelyeket sokkal inkább a kulcsszavak jelentése, mintsem a megjelenése határoz meg. Az első típusnál a címkék mérete azt mutatja, hogy hányszor használták az adott címkét egyetlen elemre. A második típus a leggyakoribb, ahol a címkeméret az adott szó népszerűségét jelzi. A harmadik eset egyfajta kategorizálási módszerként működik. A nagyobb címkék az adott kategóriában lévő tartalomelemek mennyiségét reprezentálják.

További típusok:[edit]

  • Adatfelhő (data cloud vagy cloud data): az adat méretét az értéke alakítja a gyakoriság helyett. Tökéletes népesség vagy tőzsdei értékek ábrázolására.
  • Szövegfelhő (text cloud vagy word cloud): adott szövegben előforduló szavak listája. A szavak méretét a gyakoriságuk alakítja. Gyakran alkalmazzák politikai beszédek vizualizációjára.4
  • Szókapcsolati felhő (collocate cloud): a szavak méretét az határozza meg, hogy adott dokumentumban vagy korpuszban milyen kapcsolatban állnak a keresett kulcsszóval.5 Kedvelt eszköz például a nyelvoktatásban, mivel interaktív módon segíti az adott idegennyelv felfedezését.


Hivatkozások[edit]

1http://digitall.uni-eger.hu/tananyagok/learn/07_allokepszerkesztok_online_kornyezetben_bolcskey_miklos/723cmkefelh.html (2019. 05. 05.)

2https://www.flickr.com/ (2019. 05. 05.)

3https://web.archive.org/web/20041204231120/http://twiki.tensegrity.net/bin/view/Main/SearchReferralZeitgeist (2019. 05. 05.)

4http://chir.ag/projects/preztags/ (2019. 05. 05.)

5https://www.scottishcorpus.ac.uk/collocate-cloud/ (2019. 05. 05.)