Difference between revisions of "MOOC"

From wikibase-docker
Jump to navigation Jump to search
imported>Admin
(Új oldal, tartalma: „szerkesztés alatt”)
 
imported>Admin
 
(2 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
szerkesztés alatt
+
A MOOC, az angol Massive Open Online Course rövidítése, magyarul tömeges nyílt
 +
online kurzusok. Első megjelenésének a 2008-as Connectivism and Connective Knowledge
 +
(University of Manitoba) című kurzust tekintik, de népszerűségéhez és elterjedéséhez szükség
 +
volt néhány évre. Az első valódinak tekinthető MOOC kurzusok 2011-ben indultak el a
 +
Standford Egyetemen, majd a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Harvard
 +
Egyetem által.<sup>1</sup> 1 Az online tanulás és tanítás legújabb formáinak egyike, tömegoktatásnak is
 +
nevezhetjük, amelyet jellemzően felsőoktatási intézmények használnak. Ezek a webes
 +
egyetemi kurzusok mindenki számára elérhetők az egész világon, alapesetben ingyenesen. A
 +
kurzusok mindenki számára nyitottak. Nincsenek előfeltételei az elérésüknek, azaz nem kell
 +
semmilyen intézménybe beiratkozni, nincs szükség az online felületen regisztrációra, nincsen
 +
a kurzusoknak díja, vagy létszámkorlátozása.
 +
 
 +
Az online kurzusok a hagyományos oktatás és iskolakép megváltoztatásának irányába
 +
mutatnak. A helyhez kötött intézmények helyett a világ bármely pontjáról, akár otthonról is
 +
kényelmesen elérhető képzési forma. A tananyag klasszikus formái (tankönyv, tanulmányok,
 +
prezentációk, stb.) helyett rövidebb videók állnak rendelkezésre a tanulni vágyók számára.
 +
Kihasználva az online tér további előnyeit, a MOOC-ot használó diákok és tanárok között a
 +
kommunikációt fórumok segítik, ahol lehetőség van továbbá a tudásuk megosztására, vagy
 +
akár csoportmunkára is.
 +
 
 +
Előnyei között említhető a költséghatékonyság. Azon túl, hogy ideális esetben a tananyagok ingyenesen elérhetők, a nyílt hozzáféréssel megspórolható a felhasználók utazási költsége. A kurzusokat elég egyszer összerakni, utána tetszőleges alkalommal újrahasználható.<sup>2</sup>
 +
 
 +
A MOOC hátrányának tekinthető, hogy bár mindenki számára elérhető, földrajzi megkötés nélkül, a használatához internetelérés szükséges. Emellett a kurzusok elkészítése, de még a használata is legalább alapszintű informatikai tudást igényel.
 +
 
 +
Az online kurzusokat hallgatóknak a tanulás ezen formájának előnyein túl az esetleges nehézségekkel is szembe kell nézniük. Az online tanulás során a tanuló iskolapad és a tanár személyes jelenléte nélkül vehet részt a kurzusokon, akár az otthona kényelmében. A tanulás így nemcsak motivációt igényel a potenciális tanulóktól, hanem képességet is az önálló tanulásra.
 +
 
 +
[[Fájl:mooc.jpg]]
 +
 
 +
'''1. táblázat: MOOC előnyei és hátrányai<sup>3</sup>'''
 +
 
 +
MOOC-ok közül a legismertebb angol nyelvűek a 2012-ben alakult, ma is működő nemzetközi platformok: az edX<sup>4</sup>, a Coursera<sup>5</sup> és az Udacity<sup>6</sup>. Ezen szolgáltatók kurzusain mai napig több ezer hallgató vesz részt, sikerük töretlen. A magyar felsőoktatási intézmények körében is egyre népszerűbbek a MOOC-ok. Elérhető MOOC az ELTE-n<sup>7</sup>, K-MOOC<sup>8</sup>, azaz Kárpát-Medencei Online Oktatási Centrum az Óbudai Egyetemen, amelyet maga az egyetem hozott létre és működtet 2014 óta. A K-MOOC-on kreditértékű kurzusok érhetők el. Célja, hogy a Kárpát-medencében lévő összes felsőoktatási intézményt kiszolgálja, amelyek magyar nyelvű képzést folytatnak. A Miskolci Egyetem 2015 óta működteti a MeMOOC-ot<sup>9</sup> informatikai képzésekre. A projektet az Eszterházy Károly Egyetem együttműködésével hozták létre. Az Eszterházy Károly Egyetem pedig a Virtuális Egyetem<sup>10</sup> portált működteti 2014 óta, főleg informatikai kurzusokkal.
 +
 
 +
==Hivatkozások==
 +
 
 +
<sup>1</sup>Ahmed Mohamed Fahmy Yousef – Mohamed Amine Chatti – Ulrik Schroeder – Marold Wosnitza – Harald Jakobs: The State of MOOCs from 2008 to 2014: A Critical Analysis and Future Visions (https://www.researchgate.net/publication/289290348_The_State_of_MOOCs_from_2008_to_2014_A_Critical_Analysis_and_Future_Visions) (2019. 06. 10.)
 +
<sup>2</sup>Námesztovszki Zsolt – Glušac Dragana – Esztelecki Péter – Kőrösi Gábor – Major Lenke: Tapasztalatok három saját készítésű MOOC kapcsán - a tervezéstől a kiértékelésig (https://www.researchgate.net/publication/317255331_Tapasztalatok_harom_sajat_keszitesu_MOOC_kapcsan_-_a_tervezestol_a_kiertekelesig) (2019. 06. 10.)
 +
 
 +
<sup>3</sup>ámesztovszki Zsolt – Glušac Dragana – Esztelecki Péter – Kőrösi Gábor – Major Lenke: Tapasztalatok három saját készítésű MOOC kapcsán - a tervezéstől a kiértékelésig (https://www.researchgate.net/publication/317255331_Tapasztalatok_harom_sajat_keszitesu_MOOC_kapcsan_-_a_tervezestol_a_kiertekelesig) (2019. 06. 10.)
 +
 
 +
<sup>4</sup>https://www.edx.org/course (2019. 06. 10.)
 +
 
 +
<sup>5</sup>https://www.coursera.org/ (2019. 06. 10.)
 +
 
 +
<sup>6</sup> https://eu.udacity.com/ (2019. 06. 10.)
 +
 
 +
<sup>7</sup>https://mooc.elte.hu/login/canvas (2019. 06. 10.)
 +
 
 +
<sup>8</sup>https://www.kmooc.uni-obuda.hu/ (2019. 06. 10.)
 +
 
 +
<sup>9</sup>http://www.memooc.hu/ (2019. 06. 10.)
 +
 
 +
<sup>10</sup> http://www.virtualis-egyetem.hu/ (2019. 06. 10.)

Latest revision as of 21:51, 29 September 2019

A MOOC, az angol Massive Open Online Course rövidítése, magyarul tömeges nyílt online kurzusok. Első megjelenésének a 2008-as Connectivism and Connective Knowledge (University of Manitoba) című kurzust tekintik, de népszerűségéhez és elterjedéséhez szükség volt néhány évre. Az első valódinak tekinthető MOOC kurzusok 2011-ben indultak el a Standford Egyetemen, majd a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Harvard Egyetem által.1 1 Az online tanulás és tanítás legújabb formáinak egyike, tömegoktatásnak is nevezhetjük, amelyet jellemzően felsőoktatási intézmények használnak. Ezek a webes egyetemi kurzusok mindenki számára elérhetők az egész világon, alapesetben ingyenesen. A kurzusok mindenki számára nyitottak. Nincsenek előfeltételei az elérésüknek, azaz nem kell semmilyen intézménybe beiratkozni, nincs szükség az online felületen regisztrációra, nincsen a kurzusoknak díja, vagy létszámkorlátozása.

Az online kurzusok a hagyományos oktatás és iskolakép megváltoztatásának irányába mutatnak. A helyhez kötött intézmények helyett a világ bármely pontjáról, akár otthonról is kényelmesen elérhető képzési forma. A tananyag klasszikus formái (tankönyv, tanulmányok, prezentációk, stb.) helyett rövidebb videók állnak rendelkezésre a tanulni vágyók számára. Kihasználva az online tér további előnyeit, a MOOC-ot használó diákok és tanárok között a kommunikációt fórumok segítik, ahol lehetőség van továbbá a tudásuk megosztására, vagy akár csoportmunkára is.

Előnyei között említhető a költséghatékonyság. Azon túl, hogy ideális esetben a tananyagok ingyenesen elérhetők, a nyílt hozzáféréssel megspórolható a felhasználók utazási költsége. A kurzusokat elég egyszer összerakni, utána tetszőleges alkalommal újrahasználható.2

A MOOC hátrányának tekinthető, hogy bár mindenki számára elérhető, földrajzi megkötés nélkül, a használatához internetelérés szükséges. Emellett a kurzusok elkészítése, de még a használata is legalább alapszintű informatikai tudást igényel.

Az online kurzusokat hallgatóknak a tanulás ezen formájának előnyein túl az esetleges nehézségekkel is szembe kell nézniük. Az online tanulás során a tanuló iskolapad és a tanár személyes jelenléte nélkül vehet részt a kurzusokon, akár az otthona kényelmében. A tanulás így nemcsak motivációt igényel a potenciális tanulóktól, hanem képességet is az önálló tanulásra.

Fájl:mooc.jpg

1. táblázat: MOOC előnyei és hátrányai3

MOOC-ok közül a legismertebb angol nyelvűek a 2012-ben alakult, ma is működő nemzetközi platformok: az edX4, a Coursera5 és az Udacity6. Ezen szolgáltatók kurzusain mai napig több ezer hallgató vesz részt, sikerük töretlen. A magyar felsőoktatási intézmények körében is egyre népszerűbbek a MOOC-ok. Elérhető MOOC az ELTE-n7, K-MOOC8, azaz Kárpát-Medencei Online Oktatási Centrum az Óbudai Egyetemen, amelyet maga az egyetem hozott létre és működtet 2014 óta. A K-MOOC-on kreditértékű kurzusok érhetők el. Célja, hogy a Kárpát-medencében lévő összes felsőoktatási intézményt kiszolgálja, amelyek magyar nyelvű képzést folytatnak. A Miskolci Egyetem 2015 óta működteti a MeMOOC-ot9 informatikai képzésekre. A projektet az Eszterházy Károly Egyetem együttműködésével hozták létre. Az Eszterházy Károly Egyetem pedig a Virtuális Egyetem10 portált működteti 2014 óta, főleg informatikai kurzusokkal.

Hivatkozások[edit]

1Ahmed Mohamed Fahmy Yousef – Mohamed Amine Chatti – Ulrik Schroeder – Marold Wosnitza – Harald Jakobs: The State of MOOCs from 2008 to 2014: A Critical Analysis and Future Visions (https://www.researchgate.net/publication/289290348_The_State_of_MOOCs_from_2008_to_2014_A_Critical_Analysis_and_Future_Visions) (2019. 06. 10.) 2Námesztovszki Zsolt – Glušac Dragana – Esztelecki Péter – Kőrösi Gábor – Major Lenke: Tapasztalatok három saját készítésű MOOC kapcsán - a tervezéstől a kiértékelésig (https://www.researchgate.net/publication/317255331_Tapasztalatok_harom_sajat_keszitesu_MOOC_kapcsan_-_a_tervezestol_a_kiertekelesig) (2019. 06. 10.)

3ámesztovszki Zsolt – Glušac Dragana – Esztelecki Péter – Kőrösi Gábor – Major Lenke: Tapasztalatok három saját készítésű MOOC kapcsán - a tervezéstől a kiértékelésig (https://www.researchgate.net/publication/317255331_Tapasztalatok_harom_sajat_keszitesu_MOOC_kapcsan_-_a_tervezestol_a_kiertekelesig) (2019. 06. 10.)

4https://www.edx.org/course (2019. 06. 10.)

5https://www.coursera.org/ (2019. 06. 10.)

6 https://eu.udacity.com/ (2019. 06. 10.)

7https://mooc.elte.hu/login/canvas (2019. 06. 10.)

8https://www.kmooc.uni-obuda.hu/ (2019. 06. 10.)

9http://www.memooc.hu/ (2019. 06. 10.)

10 http://www.virtualis-egyetem.hu/ (2019. 06. 10.)