MOOC

From wikibase-docker
Revision as of 21:41, 29 September 2019 by imported>Admin
Jump to navigation Jump to search

A MOOC, az angol Massive Open Online Course rövidítése, magyarul tömeges nyílt online kurzusok. Első megjelenésének a 2008-as Connectivism and Connective Knowledge (University of Manitoba) című kurzust tekintik, de népszerűségéhez és elterjedéséhez szükség volt néhány évre. Az első valódinak tekinthető MOOC kurzusok 2011-ben indultak el a Standford Egyetemen, majd a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Harvard Egyetem által.1 1 Az online tanulás és tanítás legújabb formáinak egyike, tömegoktatásnak is nevezhetjük, amelyet jellemzően felsőoktatási intézmények használnak. Ezek a webes egyetemi kurzusok mindenki számára elérhetők az egész világon, alapesetben ingyenesen. A kurzusok mindenki számára nyitottak. Nincsenek előfeltételei az elérésüknek, azaz nem kell semmilyen intézménybe beiratkozni, nincs szükség az online felületen regisztrációra, nincsen a kurzusoknak díja, vagy létszámkorlátozása.

Az online kurzusok a hagyományos oktatás és iskolakép megváltoztatásának irányába mutatnak. A helyhez kötött intézmények helyett a világ bármely pontjáról, akár otthonról is kényelmesen elérhető képzési forma. A tananyag klasszikus formái (tankönyv, tanulmányok, prezentációk, stb.) helyett rövidebb videók állnak rendelkezésre a tanulni vágyók számára. Kihasználva az online tér további előnyeit, a MOOC-ot használó diákok és tanárok között a kommunikációt fórumok segítik, ahol lehetőség van továbbá a tudásuk megosztására, vagy akár csoportmunkára is.

Előnyei között említhető a költséghatékonyság. Azon túl, hogy ideális esetben a tananyagok ingyenesen elérhetők, a nyílt hozzáféréssel megspórolható a felhasználók utazási költsége. A kurzusokat elég egyszer összerakni, utána tetszőleges alkalommal újrahasználható.2

A MOOC hátrányának tekinthető, hogy bár mindenki számára elérhető, földrajzi megkötés nélkül, a használatához internetelérés szükséges. Emellett a kurzusok elkészítése, de még a használata is legalább alapszintű informatikai tudást igényel.

Az online kurzusokat hallgatóknak a tanulás ezen formájának előnyein túl az esetleges nehézségekkel is szembe kell nézniük. Az online tanulás során a tanuló iskolapad és a tanár személyes jelenléte nélkül vehet részt a kurzusokon, akár az otthona kényelmében. A tanulás így nemcsak motivációt igényel a potenciális tanulóktól, hanem képességet is az önálló tanulásra.