MOOC

From wikibase-docker
Revision as of 21:51, 29 September 2019 by imported>Admin
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

A MOOC, az angol Massive Open Online Course rövidítése, magyarul tömeges nyílt online kurzusok. Első megjelenésének a 2008-as Connectivism and Connective Knowledge (University of Manitoba) című kurzust tekintik, de népszerűségéhez és elterjedéséhez szükség volt néhány évre. Az első valódinak tekinthető MOOC kurzusok 2011-ben indultak el a Standford Egyetemen, majd a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Harvard Egyetem által.1 1 Az online tanulás és tanítás legújabb formáinak egyike, tömegoktatásnak is nevezhetjük, amelyet jellemzően felsőoktatási intézmények használnak. Ezek a webes egyetemi kurzusok mindenki számára elérhetők az egész világon, alapesetben ingyenesen. A kurzusok mindenki számára nyitottak. Nincsenek előfeltételei az elérésüknek, azaz nem kell semmilyen intézménybe beiratkozni, nincs szükség az online felületen regisztrációra, nincsen a kurzusoknak díja, vagy létszámkorlátozása.

Az online kurzusok a hagyományos oktatás és iskolakép megváltoztatásának irányába mutatnak. A helyhez kötött intézmények helyett a világ bármely pontjáról, akár otthonról is kényelmesen elérhető képzési forma. A tananyag klasszikus formái (tankönyv, tanulmányok, prezentációk, stb.) helyett rövidebb videók állnak rendelkezésre a tanulni vágyók számára. Kihasználva az online tér további előnyeit, a MOOC-ot használó diákok és tanárok között a kommunikációt fórumok segítik, ahol lehetőség van továbbá a tudásuk megosztására, vagy akár csoportmunkára is.

Előnyei között említhető a költséghatékonyság. Azon túl, hogy ideális esetben a tananyagok ingyenesen elérhetők, a nyílt hozzáféréssel megspórolható a felhasználók utazási költsége. A kurzusokat elég egyszer összerakni, utána tetszőleges alkalommal újrahasználható.2

A MOOC hátrányának tekinthető, hogy bár mindenki számára elérhető, földrajzi megkötés nélkül, a használatához internetelérés szükséges. Emellett a kurzusok elkészítése, de még a használata is legalább alapszintű informatikai tudást igényel.

Az online kurzusokat hallgatóknak a tanulás ezen formájának előnyein túl az esetleges nehézségekkel is szembe kell nézniük. Az online tanulás során a tanuló iskolapad és a tanár személyes jelenléte nélkül vehet részt a kurzusokon, akár az otthona kényelmében. A tanulás így nemcsak motivációt igényel a potenciális tanulóktól, hanem képességet is az önálló tanulásra.

Fájl:mooc.jpg

1. táblázat: MOOC előnyei és hátrányai3

MOOC-ok közül a legismertebb angol nyelvűek a 2012-ben alakult, ma is működő nemzetközi platformok: az edX4, a Coursera5 és az Udacity6. Ezen szolgáltatók kurzusain mai napig több ezer hallgató vesz részt, sikerük töretlen. A magyar felsőoktatási intézmények körében is egyre népszerűbbek a MOOC-ok. Elérhető MOOC az ELTE-n7, K-MOOC8, azaz Kárpát-Medencei Online Oktatási Centrum az Óbudai Egyetemen, amelyet maga az egyetem hozott létre és működtet 2014 óta. A K-MOOC-on kreditértékű kurzusok érhetők el. Célja, hogy a Kárpát-medencében lévő összes felsőoktatási intézményt kiszolgálja, amelyek magyar nyelvű képzést folytatnak. A Miskolci Egyetem 2015 óta működteti a MeMOOC-ot9 informatikai képzésekre. A projektet az Eszterházy Károly Egyetem együttműködésével hozták létre. Az Eszterházy Károly Egyetem pedig a Virtuális Egyetem10 portált működteti 2014 óta, főleg informatikai kurzusokkal.

Hivatkozások[edit]

1Ahmed Mohamed Fahmy Yousef – Mohamed Amine Chatti – Ulrik Schroeder – Marold Wosnitza – Harald Jakobs: The State of MOOCs from 2008 to 2014: A Critical Analysis and Future Visions (https://www.researchgate.net/publication/289290348_The_State_of_MOOCs_from_2008_to_2014_A_Critical_Analysis_and_Future_Visions) (2019. 06. 10.) 2Námesztovszki Zsolt – Glušac Dragana – Esztelecki Péter – Kőrösi Gábor – Major Lenke: Tapasztalatok három saját készítésű MOOC kapcsán - a tervezéstől a kiértékelésig (https://www.researchgate.net/publication/317255331_Tapasztalatok_harom_sajat_keszitesu_MOOC_kapcsan_-_a_tervezestol_a_kiertekelesig) (2019. 06. 10.)

3ámesztovszki Zsolt – Glušac Dragana – Esztelecki Péter – Kőrösi Gábor – Major Lenke: Tapasztalatok három saját készítésű MOOC kapcsán - a tervezéstől a kiértékelésig (https://www.researchgate.net/publication/317255331_Tapasztalatok_harom_sajat_keszitesu_MOOC_kapcsan_-_a_tervezestol_a_kiertekelesig) (2019. 06. 10.)

4https://www.edx.org/course (2019. 06. 10.)

5https://www.coursera.org/ (2019. 06. 10.)

6 https://eu.udacity.com/ (2019. 06. 10.)

7https://mooc.elte.hu/login/canvas (2019. 06. 10.)

8https://www.kmooc.uni-obuda.hu/ (2019. 06. 10.)

9http://www.memooc.hu/ (2019. 06. 10.)

10 http://www.virtualis-egyetem.hu/ (2019. 06. 10.)