Moodle

From wikibase-docker
Revision as of 21:52, 29 September 2019 by imported>Admin
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

A Moodle1 (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) a világ egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb e-learning rendszere, amelyet Martin Dougiamas hozott létre 2002. augusztus 20-án. Jelenleg a 3.6-os verzió a legfrisebb és legstabilabb Moodle-rendszer, amely 2018. decemberében került ki.2 Egy tanulási felület, ami arra hivatott, hogy az oktatók és a tanulók számára – robusztus, biztonságos és integrált rendszer segítségével – személyre szabható tanulási környezetet hozzon létre.3

Ingyenesen elérhető, nyílt forráskódú szoftver, GNU GPL4 licensz alatt terjeszve. Osztályozása alapján LMS5 (Learning Management System) rendszer, vagyis e-learning keretrendszer. Használatához internetelérésre van szükség, illetve az adott szervezet/intézmény által megadott URL címre, ezek birtokában azonban bárhol és bármikor elérhető, bármilyen eszközön. Hivatalos honlapján a legfőbb tulajdonságai közé sorolják még:

  • felhasználóbarát felületét, amely megkönnyíti a használatát;
  • a projektek aktualizálásának lehetőségét, amelynek köszönhetően mindig naprakész;
  • a Moodle fordítói közösségét, amely több mint 120 nyelvre fordítja a Moodle-t, ezzel is segítve az online tanulás nyelvi akadályainak leküzdését;
  • sokrétűségét, mivel számos eszköz és funkció integrálható be egy Moodle-be (fórum, wiki, chat, blog, stb.), hála nyílt forráskódúságának;
  • méretezhetőségét, amely által alkalmas kisebb csoportoktól kezdve felhasználók millióinak igényeit kielégíteni;
  • hatalmas mennyiségű forrását, köszönhetően a felhasználóinak, kiterjedt dokumentációval és több nyelven elérhető felhasználói fórummal rendelkezik6

A Moodle hivatalos weblapján találhatunk részletes, több nyelvre lefordított dokumentációt, elérhetőséget a rendszer letöltésére, valamint demo verziót is. A demo fül7 alatt lehetőség nyílik arra, hogy valósághűen kipróbálhassuk a Moodle-t és annak minden funkcióját, akár különböző felhasználói szinteken is.8

Alapfogalmak9[edit]

   A Moodle rendszernek az alappillére a kurzus, azaz a virtuális tantárgy. Egy kurzusnak számos szereplője van tanárok és tanulók személyében. A kurzushoz feltöltésre kerülnek a képzési anyagok, vagyis különböző formátumú források, illetve tevékenységek, például tesztek, projektek, stb. A tananyagon kívül pedig a játékszabályok is szerepelnek, úgymint határidők, követelmények, stb. 
   A kurzusok képzési anyagai témakörökbe szervezhetők. A témakörök mellett pedig blokkok is szerepelnek, amelyek a tanítási-tanulási folyamatot hivatottak segíteni, ilyen például a határidők jelzése. 

Felhasználói szerepkörök a Moodle-ben10 11[edit]

   A Moodle-ben a felhasználók három nagy csoportba sorolhatók: oktatók, tanulók és adminisztrátorok. A csoportokon belül további szerepköröket különböztethetünk meg, melyeknek eltérőek a jogosultságaik. 

Az adminisztrátorok csoportjában vannak a Rendszergazdák, akik a teljes rendszert felügyelik és karbantartják, ennél fogva ők állnak a belső hierarchia legtetején a legmagasabb jogosultsággal. Az Igazgató a kurzusokat módosíthatja, szervezheti és menedzselheti, de nem oktatja.

Az oktatók csoportjába tartozik a Kurzuskészítő, aki nevének megfelelően kurzusok létrehozására jogosult, legmagasabb jogosultságú oktató. Ezeket a kurzusokat szerkesztheti, más oktatókkal bővítheti, a szerkesztési jogot megvonhatja a kurzuson lévő tanulóktól, akiket akár el is távolíthat onnan. A csoport további szereplője az Oktató, aki bármelyik felhasználó lehet, aki a kurzushoz van rendelve, vagyis nem követelmény a rendszer szempontjából, hogy valóban tanár álljon a profil mögött. Egy felhasználó tehát több szerepkörbe is tartozhat. Az Oktató feladata a kurzus karbantartása, azaz tananyagot tölthet fel, a tanulóknak feladatot adhat és pontozhatja is azt. A Nem szerkesztő tanár státuszú felhasználónak kizárólag tanítási és osztályozási joga van, más tevékenységet nem végezhet a rendszerben. Az oktatók gyűjtőcsoportjának utolsó szerepköre a Felügyelő vagy Tutor, aki minden kurzust, és annak résztvevőjét látja, őket értékelheti is, de sem szerkesztési, sem feltöltési joggal nem rendelkeznek.

A Tanulók/Hallgatók csoportjában a felhasználóknak általában kevesebb joga van, mint más csoportbelieknek. Hozzáfér az általa felvett kurzushoz biztosított tananyaghoz és feladatokhoz, amelyeket abszolválnia kell. Abban az esetben, ha a kurzusra alkalmi látogatót kell beengedni, aki egyébként nem létezik a rendszerben, az adminisztrátor vagy kurzuskészítő a felhasználót Vendégként kapcsolja a kurzushoz. A Vendég csak rövid ideig tagja az adott kurzusnak és jogait az a felhasználó határozza meg, aki őt beengedte.

Moodle Magyarországon[edit]

   A Moodle világszerte nagy népszerűségnek örvend. A hivatalos honlapján számos statisztikát láthatunk elterjedtségének és népszerűségének reprezentálására.12

400px

1. kép: regisztrációk statisztikája a Moodle honlapján

A közzétett statisztikából látható, hogy jelenleg 226 országban használják a rendszert, több mint 100 000 portálon és közel 165 millió felhasználó révén. A regisztrált országok között van Magyarország is, ahol jelenleg 424 portál működik, ebből 267 privát módon.13 A legtöbb hazai felsőoktatási intézmény (ELTE14, BME15, BCE16, stb.) alkalmazza a Moodle-t annak érdekében, hogy támogassa kurzusait. A magyar felhasználói és fejlesztői közösség – követve a nemzetközi példát17 – rendelkezik saját hivatalos portállal18, valamint évente megrendezésre kerül az ország más-más pontjain a MoodleMoot nevű konferencia, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat és ötleteiket.

Hivatkozások[edit]

1https://moodle.org/?lang=hu (2019. 08. 26.)

2https://docs.moodle.org/37/en/History (2019. 08. 26.)

3https://docs.moodle.org/37/en/About_Moodle#Built_for_learning.2C_globally (2019. 08. 26.)

4GNU General Public License (https://docs.moodle.org/dev/License) (2019. 08. 26.)

5Az LMS az e-learning olyan megvalósulási környezete/web-alapú rendszere, amely a tanítási- és tanulási folyamat adminisztratív irányításához, az oktatóanyagok tárolásához és rendszerezéséhez szükséges feladatokat lát el. Azonosítja a felhasználóit és ez alapján köti össze őket a megfelelő kurzusokkal/tananyagokkal.

6https://docs.moodle.org/37/en/About_Moodle (2019. 08. 26.)

7https://moodle.org/demo/

8https://school.demo.moodle.net/

9Bánhegyesi Zoltán (2016): A Moodle elektronikus oktatási környezet használata az iskolában (https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/pok/Budapest/szaktanacsadoi_anyagok/informatika_moodle_az_iskolaban.pdf) (2019. 08. 26.)

10Molnár György, Horváth Cz. János: Tapasztalatok elektronikus tanulási környezetről – A Moodle oktatási keretrendszer leírása, használata (http://www.hiradastechnika.hu/data/upload/file/2010/2010_05_06/HT2010_5_6_07.pdf) (2019. 08. 26.)

11Dr. Fazekas Gábor, Balla Tibor, Dr. Kocsis Gergely (2013): Elektronikus oktatási környezetek (https://gyires.inf.unideb.hu/GyBITT/10/ch07s03.html) (2019. 08. 26.)

12https://moodle.net/stats/ (2019. 08. 26.)

13https://moodle.net/sites/index.php?country=HU (2019. 08. 26.)

14https://moodle.elte.hu/

15http://moodle.appi.bme.hu/

16http://portal.uni-corvinus.hu/index.php?id=55918

17https://moodlemoot.org/

18https://moodlemoot.hu